Verse velouté met erwtjes, munt en citroen

Verse velouté met erwtjes, munt en citroen 26/07/2017

15 min
1u45
Recepten in 2 tijden

Samen zijn, in de keuken of aan tafel… Aan jou de keuze!
Ontdek hier een recept in 2 tijden: een snelle variant en eentje die iets meer tijd vraagt.

Ofwel neem je de tijd om samen met familie en vrienden gezellig te kokerellen in de keuken. Ofwel verkies je het snellere recept, om nadien langer te kunnen genieten van de tijd samen aan tafel. De smaken van beide recepten kunnen wat verschillen, maar de smaak van de fijne momenten samen, die blijft uniek.

Snelle versie (15 min)

Ingrediënten (4 personen)

  • 450 gr diepgevroren erwten
  • 75 gr verse halfgezouten kaas van gepasteuriseerde melk, type ‘Carré Frais’
  • 1 citroen
  • 1 sjalot
  • 1 blokje groentebouillon
  • 1 soeplepel olijfolie
  • 1 koffielepel boter
  • Een paar muntblaadjes
  • 50 cl water
  • Peper, zout

Recept

  1. Breng water aan de kook. Pel ondertussen de sjalot, hak ‘m in stukjes en schraap zestes van de citroen.
  2. Doe de boter en de olie in een kookpot en laat smelten op een zacht vuurtje.
  3. Voeg de sjalot en de zestes van citroen toe en laat een paar minuten bakken. Voeg daarna de erwtjes toe.
  4. Giet het kokende water in de kookpot, verkruimel het bouillonblokje en strooi de kruimels in de bereiding. Kruid af met peper en zout en laat 12 minuten koken.
  5. Neem de pot van het vuur en zeef het mengsel om alle erwtenschillen te verwijderen. Voeg dan de verse kaas en fijngehakte munt toe. Meng goed.
  6. Serveer warm of koud in 4 mooie kommen.

Trage versie (1u45)

Ingrediënten (4 personen)

VOOR DE VELOUTÉ

  • 1,250 kg verse erwtjes
  • 75 gr verse halfgezouten kaas van gepasteuriseerde melk, type ‘Carré Frais
  • 1 citroen
  • 1 sjalot
  • 1 soeplepel olijfolie
  • 1 koffielepel boter
  • Een paar muntblaadjes
  • 50 cl water
  • Peper, zout

VOOR DE BOUILLON

  • 1 wortel
  • ½ ui
  • 1 takje selderij
  • 1 preistengel
  • 1 laurierblad
  • 50 cl water

Recept

  1. Maak de groentebouillon: hak alle groenten in stukjes en breng het water aan de kook in een stoofpot. Voeg de groenten en laurier toe als het water kookt en kruid met peper en zout. Doe dan het deksel op de pot en laat 30 minuten koken op een zacht vuur.
  2. Maak ondertussen de velouté: dop de erwtjes, pel de sjalot, hak ‘m in stukjes en schraap zestes van de citroen.
  3. Doe de boter en de olie in een kookpot en laat smelten op een zacht vuurtje. Voeg de sjalot en de zestes van citroen toe en laat een paar minuten bakken. Voeg daarna de erwtjes toe.
  4. Filter de bouillon als die klaar is en giet ‘m in de kookpot. Kruid af met peper en zout en laat nog een paar minuten doorkoken.
  5. Neem de pot van het vuur en zeef het mengsel om alle erwtenschillen te verwijderen. Voeg de verse kaas en fijngehakte munt toe. Meng goed.
  6. Serveer warm of koud in 4 mooie kommen.

Ja, ik wens op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, acties en promoties van BRU.

Ja, ik ❤︎ Bru!