Ramen

Ramen 21/02/2017

Recepten

Wanneer het buiten regent, is dat hét perfecte moment om een nieuw recept uit te proberen. Ken jij ramen noedels al? Zo kan je je hele familie opbeuren met heerlijke ramen noedels. Net zo verwarmend – en minstens even lekker - als een gewone soep. En goed nieuws: deze overheerlijke Japanse specialiteit maak je in een handomdraai! Een smaakvolle bouillon, wat noedels, groentjes naar hartenlust en extra ingrediënten zoals jij ze wilt! Nu nog een paar stokjes en je waant je helemaal in het land van de rijzende zon…

Ramen noedels met rundsvlees

 

Ingrediënten

 

Voor 4 personen:

  • 500 g rundslendenstuk
  • 400 g ramen noedels
  • 220 g Chinese kool
  • 6 teentjes look
  • 6 stuks pijpajuin
  • 100 g Enoki-champignons
  • 60 g gekapte gember
  • 6 eetlepels rundsfond of saus voor gebraad (demi-glacé)
  • 6 eetlepels witte misopasta
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 4 theelepels hoisinsaus

Recept

  1. Laat het water koken (voor de noedels). Snij de groene stengels van de ui en bewaar ze. Snij de rest van de uien, de look, de gember en het hart van de kool fijn. Snij de bladeren van de kool in grotere stukken.
  2. Breng het rundsvlees op smaak met peper en zout aan beide kanten. Verhit twee eetlepels olijfolie in een kookpot en bak er het rundsvlees in, 3 à 4 minuten aan elke kant of langer afhankelijk van jouw voorkeur. Haal het vlees uit de pot (hou de jus bij) en laat het rusten op zilverpapier om het warm te houden.
  3. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de kookpot met de jus op een middelhoog vuurtje. Doe de look, gember en gehakte ui bij en laat 1 à 2 minuten sudderen. Roer regelmatig. Doe de kool erbij, breng op smaak met peper en zout en laat 1 à 3 minuten bakken tot de kool zacht is.
  4. Zet het vuur wat hoger. Voeg de champignons zonder steeltjes, de rundsfond, de misopasta, de sojasaus en 4 glazen water toe. Breng alles aan de kook, zet daarna het vuur wat zachter en laat 4 à 5 minuten sudderen.
  5. Snij het rundsvlees in stukjes en laat het marineren in de hoisinsaus.
  6. Kook de ramen noedels 1 à 2 minuten in de eerste pot met kokend water. Roer regelmatig zodat ze niet plakken. Giet ze daarna af en voeg ze toe aan de bouillon. Haal de kookpot van het vuur.
  7. Doe je bouillon met ramen noedels in kommetjes, doe de stukjes rundsvlees en versneden groene stengels  van de ui erbij en verwen jezelf!

BRU-tip: Een gerecht als dit zet je volledig naar je eigen hand. Doe er de groentjes en kruiden bij die jij wilt (zoals bamboescheuten, maïs, koriander,…). Een zachtgekookt eitje past hier ook prima bij! 

 

Ramen noedels met gepaneerd varkensvlees

 

Ingrediënten

  • Voor 4 personen:
  • 400 g ramen noedels
  • 2 teentjes look
  • 4 stuks pijpajuin
  • 3 cm verse gember
  • 200 g Chinese kool
  • 4 keer een handvol sojascheuten
  • 2 l water
  • 2 blokjes kippenbouillon
  • 3 eetlepels miso
  • 2 snuifjes curry
  • 1/2 theelepels bruine suiker
  • 1 theelepel sake
  • 1 theelepel nuoc nam saus
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 peper (optioneel)
  • 3 druppels sesamolie

Voor de gepaneerde varkenslapjes:

 

 

  • 4 varkenslapjes
  • 2 ei
  • 8 eetlepels bloem
  • 12 eetlepels paneermeel
  • boter
  • olijfolie
  • peper en zout

Recept

  1. Verwarm het water. Snij de kool, het witte deel van de pijpajuin en de look in stokjes. Rasp de gember. Voeg alles toe aan het water en doe er de miso, bouillonblokjes, sojasaus, nuoc nam saus, curry, sake, sesamolie en het pepertje in schijfjes bij. Breng het aan de kook en laat sudderen op een middelhoog vuurtje. Doe de suiker erbij en breng op smaak naar eigen wil.
  2. Kruid de beide kanten van het varkenslapje met peper en zout. Dompel elk varkenslapje in de bloem, in het losgeklopt ei en dan in het paneermeel. Laat de boter smelten met een vleugje olijfolie in een braadpan op een middelhoog vuur. Wanneer de boter gesmolten is, bak je de varkenslapjes 5 minuten lang aan elke kant, tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de pan en snij ze in kleine stukjes.
  3. Doe de ongekookte ramen noedels bij de op smaak gebrachte bouillon, zet het vuur hoger en laat ze 3 minuten lang koken.
  4. Verdeel de noedels over 4 kommen, giet de bouillon erbij en voeg het gepaneerde vlees, de sojascheuten en groene stukjes ui toe op het laatste moment. Smakelijk!

BRU-tip: Je kan ook gepaneerde varkenslapjes kopen bij de slager. 

 

Vegetarische ramen noedels

 

Ingrediënten

Voor 4 personen:

  • 400 g ramen noedels
  • 2 l groentebouillon
  • 2 teentje look
  • 10 stuks pijpajuin
  • 12 gedroogde zwarte champignons
  • 1 of 2 pilipili pepers
  • 1 theelepel gemalen gember
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 2 eetlepel sojasaus
  • 3 eetlepels sesam- of olijfolie
  • 1 blaadje nori (optioneel)

 

Recept

  1. Snij de groene stengels van de pijpajuin los en hou ze bij. Snij de rest van de uien fijn en laat ze op een zacht vuurtje garen met wat olie in een grote kookpot.
  2. Voeg de bouillon, de zwarte champignons in stukjes, de gember, de koriander en de sojasaus toe.
  3. Ontpit de pepertjes en hak ze fijn. Schil en pers de look. Doe alles bij de bouillon.
  4. Voeg de noedels toe, zet het vuur uit en dek 5 minuutjes af.
  5. Verdeel het gerecht over 4 kommen. Versnijd de stengels van de pijpajuin over de kommen en doe de reepjes nori erbij.
  6. Serveer warm.

BRU-tip : Voor een veganistische versie gebruik je noedels zonder ei. 

Wil je kortingsbonnen, recepten en tafelideeën ontvangen?
Schrijf je in voor de BRU-nieuwsbrief

Ja, ik ❤︎ Bru!