Parels uit de Belgische keuken

Parels uit de Belgische keuken 06/07/2018

Recepten

Wat als we onze heerlijke Belgische gastronomie een extra twist zouden geven? Asperges, mosselen, wafels... gerechten van bij ons die nog meer flair krijgen dankzij dit inspirerende zwart-geel-rode menu. Geniet ervan met een glaasje Bru, het natuurlijk parelende water uit onze Belgische Ardennen.

VOORGERECHT: ASPERGES EN VERSE GEITENKAAS MET EEN TOETS VANILLE

Groen, wit of paars: asperges zijn een vaste waarde binnen de Belgische gastronomie. Het volgende recept combineert verfijnde asperges met verse geitenkaas en een toets vanille. Probeer het uit!

INGREDIËNTEN

Voor 4 personen

  • 500 g groene asperges
  • 200 g verse geitenkaas
  • 1 ei
  • 1 koffielepel mosterd
  • 25 cl zonnebloemolie
  • Citroensap
  • Gearomatiseerde vanilleolie
  • Jonge posteleinscheuten
  • Zout, peper

 

RECEPT

  1. Maak de asperges klaar: snijd het eind van de stelen af en verwijder de schil met een dunschiller.
  2. Kook de asperges met stoom of in een pot kokend water, waarbij je de delicate kopjes boven water laat uitsteken: 10 tot 15 minuten, afhankelijk van hun dikte. Doe de asperges in koud water als ze al dente zijn. Zo blijven ze mooi groen.
  3. Breek het ei en scheid het eiwit van het eigeel.
  4. Maak een mayonaise met het eigeel, de mosterd en de olie. Kruid met peper en zout.
  5. Klop het eiwit met een klopper op tot schuim en voeg dit voorzichtig toe aan de mayonaise.
  6. Voeg een beetje citroensap en een scheutje gearomatiseerde vanilleolie toe.
  7. Bedek je saus met een transparante afdekfilm en zet even in de ijskast.
  8. Leg de asperges op borden en overgiet ze met de saus. Verkruimel de geitenkaas over het gerecht en werk af met een paar blaadjes postelein.

 

HOOFDGERECHT: MOSSELEN IN WITTE WIJN MET GEDROOGDE TOMATEN EN KORIANDER

Gemarineerd, in witte wijn of met bier: ons nationaal gerecht leent zich voor ontelbare recepten… Probeer zeker deze originele variante, met een pestosaus van gedroogde tomaten en een frisse toets verse koriander.

INGREDIËNTEN

Voor 4 personen

  • 4 kg verse mosselen
  • 1 soeplepel koolzaadolie
  • 1 versnipperde ui
  • 1 fijngehakt teentje look
  • 4 tomaten, in stukjes gesneden
  • 125 ml witte wijn
  • 3 soeplepels pesto van gedroogde tomaten
  • ½ kop gehakte verse koriander
  • Zout, peper

 

RECEPT

  1. Spoel de mosselen voorzichtig met koud water en verwijder de baardjes (kleine vezels).
  2. Verwarm de olie in een kookpot op middelmatig vuur.
  3. Voeg de ui en de look toe en laat twee minuten bruinen.
  4. Voeg de stukjes tomaat, de witte wijn en de pesto van gedroogde tomaten toe.
  5. Kruid met peper en zout en meng goed.
  6. Breng het mengsel aan de kook en voeg de mosselen toe. Roer ze goed om om de saus gelijk te verdelen. Zet een deksel op de pot en laat 8 tot 10 minuten koken (of tot de mosselen allemaal geopend zijn).
  7. Voeg de koriander toe halverwege de kooktijd en roer opnieuw goed om.
  8. Dresseer de mosselen in vier grote diepe borden en overgiet ze met het kookvocht.
  9. Dien onmiddellijk op met echte Belgische frietjes of, voor de verandering, met frietjes van zoete aardappelen.

 

DESSERT: WAFELS MET CITROEN EN VERSE BOSBESSEN

De smaak van wafels is voor elke Belg een synoniem van mooie jeugdherinneringen. Herontdek deze klassieker, dankzij de frisse toetsen van verse citroen en bosbessen. Bak er gerust wat meer, voor een heerlijk ontbijt de volgende ochtend. Stop de wafels dan even in je broodrooster. Zo worden ze weer krakend vers.

INGREDIËNTEN

Voor 4 personen

  • 400 g bloem
  • 1 zakje gist
  • 1 snuifje zout
  • 75 g suiker
  • 100 g boter
  • 2 eieren
  • 30 cl melk
  • Sap en zeste van 1 citroen
  • 150 g verse bosbessen
  • Poedersuiker

 

RECEPT

  1. Laat de boter smelten
  2. Meng de bloem, het zout, de gist en de suiker in een slakom.
  3. Maak een kuiltje in het midden van het mengsel en doe er de geklopte eieren en de gesmolten boter in. Meng goed.
  4. Leng beetje bij beetje aan met de melk en voeg ook de citroenzeste en het citroensap toe.
  5. Doe nu voorzichtig de bosbessen bij het deeg, maar houd er ook wat apart voor de presentatie.
  6. Verwarm het wafelijzer en vet de bakplaten in met de olie. Gebruik hiervoor best een penseel. Bak de wafels ongeveer 3 minuten, tot ze goudbruin zijn.
  7. Leg de wafels een voor een op een rooster en laat ze afkoelen.
  8. Bestrooi je wafels met poedersuiker, versier met een paar bosbessen en serveer. Voor echte lekkerbekken kan je nog wat slagroom toevoegen.

    Ja, ik wens op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, acties en promoties van BRU.

    Ja, ik ❤︎ Bru!