BRUNCH MET VRIENDEN

BRUNCH MET VRIENDEN 26/08/2016

Recepten

Een brunch is altijd heerlijk genieten. Er is wel iets voor iedereen. Het is een moment om de tijd te nemen, om lekker gezellig samen aan tafel te gaan en om heerlijke gerechten te delen. Natuurlijk zijn er de vaste waarden bij een brunch: een omeletje, pannenkoeken, verloren brood, … Maar wij hebben hier enkele receptjes verzameld die misschien minder goed gekend zijn, maar daarom niet moeilijk te maken zijn. En natuurlijk, met heerlijke ingrediënten van bij ons. Het enige wat je nog moet doen is je vrienden uitnodigen voor enkele pareltjes van gerechten.

SMOOTHIE VAN APPELS EN GEMBER

Een zomerappeltje is een van de eerste appels die geplukt wordt. Je vindt ze al vanaf eind juli. Helder groen, heel sappig en met een verfrissend zurige smaak, die bijzonder aangenaam is tijdens warme dagen. Van deze vruchten kan je een heel heldere en fijne compote van maken. Maar waarom niet eens een smoothie proberen?

Ingrediënten

Voor 6 glazen: 

- 8 tot 10 zomerappels (ze zijn meestal aan de kleine kant)

- Een stukje gember van ongeveer 8 cm

- 1 limoen

- ½ L Bru

- Enkele verse muntblaadjes

Recept

  1. Schil en ontpit de appels.
  2. Schil de gember en snij hem in kleine schijfjes. Zo breek je de vezels, die vervelend kunnen zijn bij het drinken.
    Tip van de chef : als je geen vezels wilt, kan je puree maken van de gember. Dit kan je best doen met een lookrasp. Hou het sap bij en doe de ongewenste vezels weg. Dit duurt maar een paar minuten.
  3. Schraap de zeste van een halve limoen. Pers de hele vrucht uit.
  4. Doe alles in een blender en mix het.
  5. Voeg er Bru aan toe tot de smoothie is zoals jij het wilt. Doe er als decoratie nog enkele muntblaadjes bij.
  • BRU-tip: Mag het voor jou wat zoeter? Voeg er dan nog sap van een rijpe appelsien bij.

Smoothie van appels en gember

 

GEGARNEERD BOERENBROOD

Een lekker warm brood om te delen: gezellig en perfect aan te passen aan waar jij zin in hebt. Of aan wat je nog in de kast vindt : olijven, zongedroogde tomaten, ansjovis, paprika, champignons, … Wat je maar wilt! 

Ingrediënten

- Een ongesneden boerenbrood

- Fijne sneetjes gerookt spek

- Buffelmozzarella

- Twee fijn gehakte teentjes look

- Gehakte peterselie

- Versneden bieslook

- Ongeveer 8 cl olijfolie

- De zeste van een limoen

- Provençaalse kruiden

- Zwarte peper

Recept

  1. Verwarm de oven voor op 180°.
  2. Meng de olie, look, kruiden (ook de bieslook en peterselie) en de zeste van de limoen. Voeg wat olie toe indien nodig, je moet deze mengeling op het brood kunnen smeren.
  3. Snij het brood in ruitjesvorm, maar laat de onderste korst heel. Deze houdt het brood bijeen. De vierkantjes moeten ongeveer een centimeter op een centimeter groot zijn.
  4. Plaats de sneetjes spek in de lengte. Doe dit voorzichtig zodat het brood niet inzakt aan de kanten.
  5. Plaats ook de mozzarella overvloedig in de lengte van het brood. Ook hier: wees zeer voorzichtig. Vanaf hier kan je het brood versieren hoe je wilt. Vul het wel niet te veel op met te veel ingrediënten.
  6. Giet de mengeling van de kruiden en de olie langs de openingen en doe er tenslotte nog wat peper bij.
  7. Laat ongeveer 12 minuten in de oven staan. Serveer meteen met bordjes. Je kan de vierkantjes er met de hand afnemen.
  • Tip van de chef : gooi de kruimels niet weg, maar snij ze in kleine stukjes. Zo heb je heerlijke croutons voor in de soep. 

Gegarneerde boerenbrood

 

GEROOSTERDE KERSTOMATEN MET BALSAMICOAZIJN

Een zeer eenvoudig gerecht, maar wel een smaakbommetje. Het zurige van de tomaatjes wordt gebroken door het zoetzure van de balsamicoazijn. Je kan ze ook serveren bij het aperitief, hun krachtige smaak gaat perfect samen met een likeur. 

Ingrediënten

- Rijpe kerstomaten

- Balsamicoazijn

- Pijnboompitten

- Olijfolie

- Fleur de sel

- Peper

- Enkele verse basilicumblaadjes

Recept

  1. Verwarm de oven op 160°.
  2. Snij de tomaten in twee en plaats ze in een ovenschotel met olie.
  3. Meng de tomaten en de olie goed zodat ze niet gaan plakken.
  4. Giet er een goede scheut balsamicoazijn bij. Opgelet, de tomaten hoeven er niet in te zwemmen. Meng de tomaten zodat ze in de azijn gedrenkt zijn. Draai hun vruchtvlees naar boven. Kruid bij met peper en zout naar eigen smaak en plaats een pijnboompit op elke tomaat.
  5. Laat alles een kwartier in de oven staan. Hou een oogje in het zeil: de tomaten zijn klaar wanneer hun schil er verschrompeld uitziet. Dan is hun vruchtvlees goed gebraden. Snij de basilicum fijn voor je het serveert.
  • Extra recept : je kan bij de tomaten ook stukjes (liefst geblancheerde) kervel en 10 cl rode wijn doen voor je alles in de oven plaatst. 

 

PRUIMENTAART MET MENGELING VAN ACACIAHONING MET GEGRILDE HAZELNOTEN EN AMANDELEN

De mengeling van 2/3 honing en 1/3 gegrilde hazelnoten en amandelen op je taartbodem geeft een smaak die aan frangipane doet denken. Met dit recept creëer je een pasta die je lang kan bijhouden en gebruiken als smeerpasta. Of in uitgebreidere gerechten, bijvoorbeeld met eend of wild. Wij kozen voor acaciahoning, die langzamer kristalliseert omdat hij meer fructose dan glucose bevat. Maar voor dit gerecht kan je ook met andere honing werken.   

Ingrediënten

Voor een pot van 250 ml honing met hazelnoten en gegrilde amandelen:

- 160 ml vloeibare acaciahoning

- 50 g hazelnoten

- 50 g amandelen

Recept

  1. Plet de amandelen en de hazelnoten samen. Niet te fijn: we maken geen pasta, maar willen kleine stukjes houden. Grill ze droog in de oven (175°), maar dit gaat ook in een pan op een gemiddeld vuurtje. Roer regelmatig, het is niet de bedoeling dat ze aanbranden. Als de noten mooi gebruind zijn, laat je ze afkoelen.
  2. Doe de noten in de honing en meng ze goed zodat de stukjes goed verspreid zijn.

En hop, je hebt de basis van je taart!

Ingrediënten voor de taart

- Korstdeeg

- 400 g pruimen in kwartjes gesneden

- Een klontje boter

Recept

  1. Verwarm de oven voor op 180°.
  2. Boter de taartvorm overvloedig in en doe je deeg erin. Prik enkele gaatjes in het deeg met een vork.
  3. Smeer een laagje van je mengeling.
  4. Leg de stukjes pruim in cirkels in de vorm. Begin vanuit het midden.
  5. Zet alles in de oven en laat 20 minuten staan. Laat enkele minuten afkoelen voor je je taart serveert.

Tip van de patissier : voeg geen extra suiker toe. De acaciahoning en de pruimen maken er zelf al een heerlijke zoetigheid van. Maar een lekkere bol vanille-ijs, dat gaat er wel uitstekend bij. ​

Pruimentaart met mengeling van acaciahoning met gegrilde hazelnoten en amandelen

Wil je kortingsbonnen, recepten en tafelideeën ontvangen?
Schrijf je in voor de BRU-nieuwsbrief

Ja, ik ❤︎ Bru!